Symposium 18 maart – Over het verhaal achter Ibn Ashir

Over het verhaal achter “Al murshid al mu’in” & imam Ibn Ashir

Op 18 maart 2023 organiseert ‘t Kennishuys ter gelegenheid van de publicatie van het nieuwe boek “de Gids” een symposium. “De Gids” is een vertaling en uitleg van het immens populaire werk “Al murshid al mu’in” van de auteur, imam Abdulwahid Ibn Ashir (g. 1040 H).

Tijdens deze avond nemen de sprekers je mee in het verhaal achter dit werk. Het verhaal over een werk dat kinderen en jongeren in landen als Marokko, Algerije, Mauritanië, Tunesië, Libië, Mali en Nigeria uit het hoofd leren. Een werk dat tientallen commentaren kent en dat zelfs naar de Amazigh taal is vertaald. Wat maakt dit werk zo speciaal? Waarom wordt het tot op de dag van vandaag gememoriseerd en onderwezen? Wat is de kracht ervan? En wie was imam Ibn Ashir? Wat beoogde hij te bereiken met zijn werk? En, niet onbelangrijk, heeft het kennen en onderwijzen van dergelijke klassieke teksten in Nederland en België vandaag de dag nog zin?

Sprekers

De volgende gewaardeerde sprekers zullen je deze avond inspireren met verdiepende kennis:

  • shaykh Mhamed Aarab, als imam en universitair docent één van de weinige Nederlandssprekende islamexperts in de drie geloofsfundamenten (islam, iman & ihsan). Het gedicht van Ibn Ashir heeft hij gememoriseerd en onderwezen gekregen bij verschillende geleerden in Marokko. Bij de totstandkoming van het boek “de Gids” had hij een intensieve rol als inhoudelijke redacteur;
  • shaykh Abdullahi Bentaieb, ook hij had een intensieve rol bij de totstandkoming van het werk, in het bijzonder bij de vertaling van de poëtische verzen ervan. Het gedicht heeft hij meermaals van kaft tot kaft onderwezen gekregen bij verschillende geleerden;
  • shaykh Elkhammar El Bakali, de autoriteit binnen de Maliki wetsschool in Nederland die een belangrijke rol had als inhoudelijke begeleider bij de samenstelling van het boek “de Gids”; 
  • shaykh Galal Al-Jihany, als universitair docent één van de weinige Nederlandssprekende experts op het gebied van de Maliki wetsschool.

Eregast

Op deze avond worden we digitaal vergezeld door shaykh prof. dr. Mohamed Rougi, voormalig hoofd van de Qarawiyyin Universiteit, één van de grootste geleerden die Marokko momenteel kent en een wereldwijd gerespecteerde autoriteit in de Maliki wetsschool.

Verder zullen op de avond enkele dichtregels live voorgedragen worden. Kortom, het belooft een gezegende avond te worden die je niet wilt missen.

Praktisch

  • De inloop is om 19.00 uur. Het programma start stipt om 19.30 uur. Het programma sluiten we af om 21.30 uur.
  • Deelname is gratis. Aanmelden is wel verplicht. Aanmelden kan tot uiterlijk donderdagavond 16 maart 2023.
  • Meld je direct aan via onderstaand formulier en deel dit speciale evenement binnen je netwerk (kennishuys.com/ibnashir). 
  • Het evenement wordt niet live uitgezonden!

Op deze dag zal uiteraard ook het nieuwe boek beschikbaar zijn.

Aanmelden