Proef van de liefde zoals Allah deze heeft bedoeld

De Syrische sheikh Mohamed Said Ramadan al Bouti (1929 – 2013) was één van de meest invloedrijke geleerden in de hedendaagse geschiedenis van de islamitische wereld. Hij heeft tientallen islamitische werken onder zijn naam staan en uitgeverij ‘t Kennishuys presenteert één van zijn boeken: ‘Liefde in de Qur’an’, in beperkte oplage vertaald van het Arabisch naar het Nederlands.

Liefde is een concept dat het Westen heeft vastgegrepen en gehypnotiseerd als een soort hard-drug. De nieuwe generatie moet constant ge-liked, ge-swiped en ge-followed worden terwijl Allah constant Zijn liefde laat zien aan ons zonder dat wij hiervoor onze smartphone hoeven te pakken voor onze dagelijkse fix aan oppervlakkige erkenning en sociale waardering. Al Bouti probeert ons middels zijn werk te laten proeven van liefde zoals Allah haar bedoeld heeft en zoals beschreven staat in Zijn boek de Heilige Qur’an.

Inhoud
Het boek is verdeeld in twee delen: liefde in de Qur’an en liefde in het leven van de mens. Met behulp van verschillende verzen uit de Qur’an probeert Al Bouti lessen door te geven over wij als mensen, onze liefde voor Allah en onze liefde voor elkaar.

Wat mij het meeste raakte tijdens het lezen van dit boek was Al Bouti’s begrip van welke soorten liefde wij echt nodig hebben en haar verschillende vormen.  In Liefde in de Qur’an wordt liefde gedefinieerd als: “[…] gehecht raken aan iets op een zodanige wijze dat we wennen aan de nabijheid ervan en we de afstand tot dit object ondraaglijk vinden.” (pagina 32) Daarna wordt echter onmiddelijk duidelijk gemaakt dat dit gaat over de liefde van mens tot mens en niet die tussen Schepper en schepping. Er is namelijk geen sprake van nabijheid en afstand als het gaat om Allah, Verheven en Geprezen is Hij, Hij is daarboven ver verheven.

Vertaling
Firdaous Oueslati heeft geprobeerd tijdens haar vertaling zoveel mogelijk trouw te blijven aan de schrijfstijl van Al Bouti zonder de leesbaarheid in het Nederlands te compenseren. Ze is afgestudeerd aan de Universiteit Leiden op zowel de Arabische taal als islamstudies. De inhoudelijke redactie is verzorgd door Mhamed Aarab, docent islamitische wetenschappen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Persoonlijke ervaring
Al Bouti heeft gekozen om te schrijven en filosoferen over een zeer belangrijk onderwerp dat in mijn mening veel te weinig aan bod komt binnen de islamitische kennissenkring. Daarentegen is het een onderwerp waar wij binnen de samenleving constant mee worden doodgegooid. In deze tijd van haat, angst, onbegrip en intolerantie buiten onze oemma maar helaas ook vooral binnen de islamitische gemeenschap is dit een boek dat niet alleen in ieders boekenkast hoort te staan maar ook in ieders tas hoort te zitten, klaar om gelezen te worden.

Laat je meeslepen door Al Bouti’s inzichten over onderwerpen waar je al honderd vragen over heb gesteld of juist nog nooit actief over hebt nagedacht. Leer meer over jezelf, jouw relatie met de islam, God en jouw medemens.

Bron: Moslim Vandaag