Op zoek naar kwaliteit in het land van de Profeet (Moge Allah hem zegenen)

De zoektocht naar kwaliteit

Een van de manieren waarop ’t Kennishuys de Nederlandse moslimgemeenschap wil bedienen, is het vertalen en uitgeven van goede boeken. Goede, kwaliteitsboeken zijn volgens ons een van de beste manieren om kennis en wijsheid over te brengen. Daarom hebben wij lang en diep nagedacht over hoe wij hoge kwaliteit dienen te borgen in al onze boeken.

Kwaliteit kent vele vormen: de vertaling, het papier, de vormgeving, etc. Echter, kwaliteit begint bij de basis en dat is het bronmateriaal. Als het bronmateriaal niet overtuigend is of niet door betrouwbare specialisten  onderzocht en geredigeerd is, zal er twijfel zijn over alles wat daarna volgt. Kwaliteit van het Arabische bronmateriaal is voor ons dus noodzakelijk. De zoektocht naar deze kwaliteit bracht ons naar Dar Al Minhaj.

Dar Al Minhaj

contact_logoDar Al Minhaj staat bekend als één van de meest gerespecteerde uitgeverijen in de Arabische wereld. Deze uitgeverij, die in Jeddah (Saoedi-Arabië) is gevestigd, is een toonbeeld voor hoge kwaliteit in vergelijkend onderzoeken van originele manuscripten, redactie, papier, lettertypes, binding, kalligrafie etc. De uitgeverij volgt de weg van evenwichtigheid (al wasatiyya, de middenweg) en is gespecialiseerd in boeken over Islamitische wetenschappen en in het bijzonder boeken die nog niet (goed genoeg) zijn uitgegeven.

Net als ’t Kennishuys, heeft Dar Al Minhaj veel energie geïnvesteerd in het opbouwen van een netwerk van experts die bijdragen aan de kwaliteit van geselecteerde boeken. Eén expert bijvoorbeeld heeft 25 jaar besteed aan het onderzoeken en redacteren van één boek (dat bestaat uit 21 delen).

Een voorbeeld van het kwalitatieve werk van deze uitgeverij is de geslaagde uitgave van Ihya’ ‘ulum Addin, het meesterwerk van Imam Al Ghazali. De tekst is geschreven na analyse van 26 verschillende manuscripten van het boek.

Begin-van-de-LeidingBegin van de Leiding

Toen wij de vertaalrechten van het boek “Begin van de Leiding” van Imam Al Ghazali van Dar Al Minhaj konden krijgen, waren wij dan ook erg verheugd. Met deze rechten wisten we dat we de kwaliteit van het bronmateriaal inderdaad geborgd hadden. De samenwerking rondom dit project was erg goed bevallen en was een voorbeeld voor het aangaan van samenwerkingsverbanden met andere kwaliteitsuitgeverijen in de Arabische wereld.

Kort bezoek, grote kansen

Tijdens zijn ‘Umra heeft Mohamed mogen genieten van de Arabische gastvrijheid van Dar Al Minhaj in Jeddah. Tijdens dit gesprek is onder andere overlegd over het uitbreiding van de samenwerking.  Dar Al Minhaj stelde haar bibliotheek beschikbaar voor ’t Kennishuys voor vertalingen voor de Nederlandse lezers.

Ontdek Dar Al Minhaj zelf

Dar Al Minhaj is op twitter te volgen op @Alminhajj. Ben je het Arabisch machtig? Bezoek dan zelf de website op www.alminhaj.com en bekijk hun werken.  Mocht je een interessant boek tegenkomen waarvan je vindt dat ’t Kennishuys die zou moeten geven, laat het ons vooral weten! Wie weet ligt het boek dan straks in de Nederlandse schappen van ’t Kennishuys.